На 9 януари (понеделник) президентът Румен Радев ще приеме кандидата за

...
На 9 януари (понеделник) президентът Румен Радев ще приеме кандидата за
Коментари Харесай

Какви са шансовете да се състави кабинет

На 9 януари (понеделник) президентът Румен Радев ще одобри претендента за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание – „ Продължаваме промяната “, на който според конституционната процедура връчи втория изследователски мандат за сформиране на правителство в рамките на сегашния парламент. В петък без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от Политическа партия план на декларация за установяване на приоритетните национални цели и задания пред Народното събрание на България и ограниченията, нужни за тяхното реализиране. По думите на акад. Денков с декларацията трябваше да се разбере дали от " Продължаваме промяната " имат поддръжка за сформиране на държавно управление. Те обявиха още, че в случай че тази декларация не бъде призната от Народното събрание, ще върнат незабавно мандата като несполучлив. Така по всичко проличава, че се отива към връчване на третия мандат. 

Крачка преди него, обаче, към момента не е ясно коя партия ще получи последния късмет за сформиране на кабинет. Това би трябвало да е политическата мощ, която има максимален късмет да сформира държавно управление, съобщи пред вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пет партии в Народното събрание в идващите дни могат да получат досието с последния мандат за сформиране на кабинет. Засега президентът не споделя на коя политическа мощ ще се спре. Но едно е ясно, ще се търси тази с най-големи шансове да сглоби държавно управление.

„ България има потребност от устойчиво болшинство и държавно управление, с цел да се решат извънредно значими въпроси, които не са решени от 2 октомври до момента ”, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Досега три пъти президентът избираше Българска социалистическа партия да получи мандата. На последната консултация с тях, той им обърна внимание, че макар даваният късмет те не са съумели да създадат кабинет. Сега от левицата считат, че би трябвало да се положат съществени старания за третия мандат.

„ Трябва да намерим това, което ни разделя, и да се обединим към това, което ни събира. Да не слагаме нещата, които ни разделят в един документ, а това, което ни сплотява, тъй като има задоволително неща ”, сподели Корнелия Нинова.

И в случай че още веднъж те получат досието са подготвени на разговор. Този път с всички.

„ Ще чакаме от всички оферти, ще беседваме с всички ”, сподели Нинова.

Евентуалното държавно управление с третия мандат трябвало обаче да бъде на власт със период, считат още от Българска социалистическа партия. От „ Демократична България ” също желаят постоянен кабинет. И въпреки и дребен, въпреки всичко, съгласно десните, третият мандат има късмет.

„ Най-важното е да излъчим държавно управление, което има късмет да мине. Третият мандат е обща работа, ние ще сме склонни да дадем и на различен премиерския пост ”, сподели Владислав Панев.

И откакто декларацията на „ Продължаваме промяната ” не получи поддръжка, те към този момент гледат към нови избори.

„ По-добре да отидем на предварителни избори ”, сподели Венко Сабрутев.

Но са подготвени на диалози с партията, която ще получи последният късмет за кабинет.

ГЕРБ  са подготвени също на диалози. Но в случай че мандатът отиде в Българска социалистическа партия, от партията на Бойко Борисов имат решение на изпълнителния орган да не поддържат тяхно държавно управление.

„ Надявам се въпреки всичко да е сполучлив третия мандат ”, сподели Делян Добрев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР